Frågor & Svar ChillGlobalVasaloppet 2018


Vasaloppet är världens mest populära och längsta långfärdslopp på skidor. Årets Vasalopp går av stapeln söndag 4 mars, 90 kilometer från Sälen till Mora, till minne av Gustav Vasa. Varje år tävlar 15 800 åkare
Jörgen Brink håller rekordet hittills, 2012 åkte han Vasaloppet på 3 timmar 38 minuter och 41 sekunder. En mer normal tid ligger dock mellan sex och åtta timmar. Mycket beror så klart på vädret och underlaget.

Varför åker vi Vasaloppet?
Vasaloppet är inspirerat av Gustav Vasas flykt från danske kungen Kristian II:s armé år 1520 eller 1521. Enligt legenden sägs det att den blivande svenske kungen flydde på skidor från Mora till Sälen för att senare bli svensk kung.

Den 10 februari 1922 skrev riksdagsmannen och tidningsägaren Anders Pers att han skulle arrangera Vasaloppet en månad senare. Samma sträcka som Gustav Vasa påstods ha åkt, fast åt andra hållet. Dagens Nyheter sponsrade med 1 000 kronor så att loppet kunde genomföras 19 mars 1922.

136 personer anmälde sig, först ut var Carl Emmanuel Berg från IF Göta i Karlstad samma dag loppet blev känt. 116 startande och 112 gick i mål. Första segraren var 22-årige Ernst Alm från IFK Norsjö med tiden 7:32.49. Alm håller fortfarande rekordet som den yngsta segraren av Vasaloppet.

Varför åker manVasaloppet baklänges?
Gustav Vasa åkte skidor från Mora till Sälen. Han var på väg till Norge för att komma undan de danska soldaterna. Men när första loppet hölls bestämde man sig för att köra det åt andra hållet av säkerhetsskäl.

Hur mycket vinner man?
Herr- och damvinnarna får förutom segerkrans och en kram av en kransmas eller kranskulla vid målgången runt 92 000 kronor.
De som vinner spurtpriserna får 10 000 kronor vid Evertsberg, 6 000 kronor vid Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Oxberg, Hökberg och Eldris.


Vasaloppet 2018 – alla tv-tider och kanaler

SVT

07:30-12:45 Vasaloppet - SVT1 direktsänder Vasaloppet. Programledare: Yvette Hermundstad.
Kommentatorer: Jacob Hård och Anders Blomquist. Elitåkande reporter: Daniel Svensson.
07:30-20:00 SVT Play: Johanna Ojala och Brita Zackari rapporterar från spåret och Mattias Svahn från vallaboden.
14:10-16:00 Vinterstudion - Summerar Vasaloppet men också tävlingar från den alpina världscupen och längdskidåkningen som äger rum under söndagen.

Vasaloppet.TV

Vasaloppet lanserar i samarbete med IBM, sin egen tv-kanal Vasaloppet.TV Här kan man följa allt som rör Vasaloppet, sommar som vinter, med historiska klipp, tränings- och kosttips samt livesändningar under arrangemangen.

07:00-08:30 Direktsändning på vasaloppet.tv med fast kamera från starten i Sälen.
10:00-18:30 Livet i Hökberg, sändning för alla funktionärer på vasaloppet.tv.
10:00-20:30 Direktsändning på vasaloppet från Eldris, Målets storbildsskärm och Målgångskameran.
Sveriges Radio P4
07:18-14:00 Radiosporten direktsänder Vasaloppet. (Dag Malmqvist, Torgny Mogren, Peter Sundkvist, Cecilia Ingman, Andreas Lundin, Stefan Elofsson).
Vasaloppsradion
06:00-17:00 Vasaloppsradion sänder (06:00-12:30 Direktsändning från Vasaloppet. 12:30-17:00 Vasaloppsstudion.)

Streama Vasaloppet 2018 utomlands

Med ChillGlobal VPN för Firefox eller Google Chrome kan du även streama Vasaloppet utomlands. Dessutom sparar vi inte någon användardata, med ChillGlobal är du helt säker och anonym på Internet. Du får tillgång till svensk TV utomlands, oavsett vart du befinner dig med svensk VPN.

Till skillnad från många andra plugins och program är ChillGlobal lätt att installera och använda. Det behövs ingen teknisk expertis. Vi gillar att hålla det snabbt och enkelt!

Vi erbjuder 20 timmars fri användning per månad (registrera dig här med din e-postadress). Om du behöver mer tid väljer du mellan ett av våra olika paket.

Kolla in och GILLA vår Facebook-sida!


Prova på nu - 20 timmar gratis varje månad

- ChillGlobal - Se TV med Svensk VPN samt surfa anonymt
- Svensk VPN på 20 sekunder
- Titta på svensk och utländsk TV med VPN - surfa säkert och anonymt
- Svenska TV kanaler utomlands - Svensk VPN
- Vasaloppet 2018

Titta på Svensk TV & 500+ internationella kanaler gratis

Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.

Vad är VPN?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.

Vad är en Proxy?

En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.

Surfa med Svensk IP Adress

Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.

Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.

Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?

Anonym på nätet

Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.

Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.