Frågor & Svar ChillGlobalVad är 2FA?


Den så kallade 1-faktor-autentiseringen räcker inte till längre. Därför är multi-faktor-autentisering (MFA) absolut nödvändigt för att skydda dina viktigaste konton. Den mest populära formen av multi-faktor-autentisering är tvåfaktorsautentiseringen, även känd som 2FA. Flerfaktorautentisering är en autentiseringsprocess som kräver minst två olika sorters information som från dig. Det finns följande tre faktorer:

Kunskapsfaktor

Kunskapsfaktorn är vad de flesta människor känner till. Några exempel på kunskapsfaktorer inkluderar lösenord, mönster och PIN-kod. Kunskapsfaktorn används nästan alltid som en faktor vid autentisering av flera faktorer.

Besittningsfaktor

Besittningsfaktorn betyder något du har. Nuförtiden görs det vanligen med en applikation på din smartphone, men i företag ersätts det vanligtvis med något ammat som ett smartkort (chipkort).

Biometrisk faktor

Den biometriska faktorn är något du är. Det här är den nyaste faktorn och har ännu inte en sån väldigt bred användarbas, men blir mer och mer populärt. Biometriska faktorer inkluderar ansiktsigenkänning, fingeravtrycksavläsningar och taligenkänning.

Varför bör man konfigurera multi-faktor-autentisering?

Det kan vara svårt att konfigurera multi-factor-autentisering, men det extra säkerhetslagret du lägger till är ovärderligt. Om du endast använder dig av en inloggningsprocess, när den informationen väl är läckt kan det associerade kontot enkelt hackas. 

Genom att använda en faktor till i din autentisering innebär att även om någon har tillgång till ditt lösenord, kan de inte få åtkomst till ditt konto. Du kommer att få ett e-postmeddelande, ett textmeddelande eller ett röstmeddelande, när någon försöker få åtkomst till ditt konto. Detta gör att du kan ändra ditt lösenord i tid och inte behöver hantera stressen för att försöka återställa ett hackat konto.

Tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorautentisering, eller 2FA, är den vanligaste formen av multi-factor-autentisering. Många av de större tjänsterna låter dig att utnyttja denna extra säkerhet. Några exempel på tjänster som tillåter 2FA är Steam, Google och Blizzard.net.

Många cryptocurrency-portföljer låter dig också att konfigurera tvåfaktors autentisering för att komma åt din ekonomi. Du kan använda applikationer som Authy eller hardware-plånböcker som Nano Ledger S eller Trezor.

Inte alla 2FA håller samma standard

Medan 2FA är säkert i allmänhet, är vissa faktorer säkrare än andra. Detta gäller främst SMS 2FA. SMS 2FA är inte längre säkert och kan leda till att ditt konto äventyras. Om någon är fast besluten att ta sig in i ditt konto är det inte omöjligt att knäcka ett SMS.

Att använda en dedikerad applikation eller en fysisk enhet är det bästa alternativet när det gäller 2FA, om en tjänst inte erbjuder detta är ditt bästa alternativ att undvika den tjänsten.

Framtiden för multifaktorautentisering

Biometrierna blir en mer användbar faktor i MFA, det beror främst på förbättringen av tekniken kring erkännande av mönster, liksom möjligheten att krypa denna hårdvara till små mobiler.

Apple, Samsung och Google har alla fingeravtrycksskannrar på sina telefoner, för att bara nämna några. Apple har gått så långt som att inkludera en ansiktsigenkänningsfunktion på den helt nya iPhone X. Denna implementering har visat att biometrisk data inte alltid är säkraste, eftersom ID-ansiktet hade blivit lurat av ett ansikte tryckt i 3D.

Många människor känner sig inte heller helt bekväma med att deras biometriska data lagras på nätet, men det blir mindre och mindre lönsamt att kämpa emot.

Men du har tur! Det är extremt enkelt att ha fantastisk säkerhet online och det tar bara några sekunder med ChillGlobal! Allt du behöver göra är att registrera dig gratis och ladda ner vår smarta add-on för Firefox eller Chrome. Installeringen går på mindre än 20 sekunder! När du har installerat ChillGlobal kommer din IP-adress att döljas när du ansluter till en av våra servrar. Som om inte det vore nog, med en Svensk VPN får du också tillgång till Svensk TV utomlands oavsett var du befinner dig!

Surfa anonymt online och få tillgång till geoblockerat innehåll med ChillGlobal, prova nu!


Prova på nu - 20 timmar gratis varje månad

- ChillGlobal - Se TV med Svensk VPN samt surfa anonymt
- Svensk VPN på 20 sekunder
- Titta på svensk och utländsk TV med VPN - surfa säkert och anonymt
- Svenska TV kanaler utomlands - Svensk VPN
- Vad är 2FA?

Titta på Svensk TV & 500+ internationella kanaler gratis

Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.

Vad är VPN?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.

Vad är en Proxy?

En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.

Surfa med Svensk IP Adress

Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.

Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.

Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?

Anonym på nätet

Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.

Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.