Frågor & Svar ChillGlobalSå skyddar du ditt barn på sociala medier med VPN


Internet kan vara en farlig plats, som vuxen står du själv inför säkerhetsrisker online varje gång du loggar in. Dock är barn ännu mer utsatta för falska löften och hot än vi.

Att vara anonyma bakom skärmen ger barnen en falsk känsla av säkerhet, precis som Stålmannen  flyger de från sida till sida utan någon som helst rädsla. Men cyberkriminella finns på nästan alla webbplatser och sociala nätverk, särskilt social medier som Facebook och Instagram. Att hålla dina barn trygga på Internet och sociala medier är helt enkelt resultatet av hur bra vi förklarar farorna som kan lurka i alla hörn av cyberspace.

Tips till säker användning av sociala nätverk:

Föräldrar behöver lära sig först

Föräldrar och vårdnadshavare måste först och fränst lära sig och undersöka vilka sociala medier  som är lämpliga för sina barn och hur de fungerar. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan Snapchat och Instagram, för varje nätverk har olika fördelar och risker.

Sätt åldersbegränsningar

Tänk på att nästan alla sociala medier kräver en lägsta minimiålder, och det har naturligtvis sin anledning. För närvarande (från maj 2018) är åldersgränsen för WhatsApp 16 år och Facebook, Instagram och Twitter är 13 år. För de flesta andra sociala mediekanaler är åldersgränsen landsspecifik. 

Datorn's placering

Undvik att ha datorer, laptops och surfplattor i sovrummet. Genom att placera enheter på en central plats i hemmet, som vardagsrum eller kök, får du en bättre överblick av ditt barns sociala medier-aktivitet och tiden som spenderas framför en skärm.

Skapa riktlinjer för sociala nätverk

Barn måste ha regler för att använda sociala medier. Som förälder måste du först bestämma hur mycket skärmtid per dag dina barn är tillåtna. Ett fullständigt förbud är kanske inte att rekommendera, då Internet och sociala medier redan ingår i vardagen för många barn. Men en tidsgräns är lämpligt.

Kommunicera tydligt farorna med sociala medier

Barn (och tonåringar) har vanligtvis ingen aning om hur lätt det är att få tillgång till information på sociala nätverk. Detta gör dem sårbara på Internet. Dessutom förstår de flesta barn inte effekterna av sina ord i inlägg online. Därför är den viktigaste delen av föräldrahandledning för sociala medier online faktiskt att berätta hur dina barn kan få andra att känna sig och de konsekvenser det kan få av det de har postat.

Se över privata inställningarna på sociala nätverk

Som förälder måste du hitta en balans mellan kontroll och support. Det är en hårfin gräns mellan att ge dina barn för mycket frihet på sociala medier  till att övervaka varje steg på Facebook. Men vad du definitivt ska göra är att kontrollera sekretessinställningarna regelbundet och tillåta så lite information som möjligt.

Sociala nätverkssajter ger barn ett kraftfullt verktyg att interagera med vänner och familj. Därför är ditt främsta jobb som föräldrar att framgå som ett bra exempel på hur man förhåller sig på sociala nätverk.

ChillGlobal hjälper till att göra Internet säkert för både föräldrar och barn. Ladda ner ChillGlobal här!

Kolla in och GILLA ChillGlobal på Facebook


Prova på nu - 20 timmar gratis varje månad

- ChillGlobal - Se TV med Svensk VPN samt surfa anonymt
- Svensk VPN på 20 sekunder
- Titta på svensk och utländsk TV med VPN - surfa säkert och anonymt
- Svenska TV kanaler utomlands - Svensk VPN
- Så skyddar du ditt barn på sociala medier med VPN

Titta på Svensk TV & 500+ internationella kanaler gratis

Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.

Vad är VPN?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.

Vad är en Proxy?

En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.

Surfa med Svensk IP Adress

Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.

Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.

Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?

Anonym på nätet

Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.

Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.