Frågor & Svar ChillGlobalHur vet man om man råkat ut för doxing?


Det finns en enorm mängd information tillgänglig online, helt gratis för alla som har- tid, motivation och intresse att sätta ihop ledtrådar och ta bort denna anonymitet.

Vi lämnar våra fotspår över hela Internet. Och om det finns någon tillräckligt motiverad att samla information och dela den offentligt, så kommer du sannolikt att bli offer för doxing.

Ordet "doxing" eller "doxxing", kommer från engelska ordet "documents" eller "dropping docs", så småningom förkortades helt enkelt till "dox". Doxing avser att söka, dela och publicera personuppgifter på Internet på en webbplats, forum eller annan offentligt tillgänglig plats.

Doxing involverar information om dig som redan finns någonstans på Internet och kan grävas fram på ett eller annat sätt. 

Det kan innebära att avslöja fullständiga namn, hemadresser, arbetsadresser, telefonnummer (både personliga och professionella), släktingar, användarnamn, allt som någon har skrivit på nätet (även saker som en gång var privata) – ja allt från pinsamma bilder till politiska synpunkter.

Hur kan du skydda dig mot doxing?

Låter allt detta som ett avsnitt ur Black Mirror? Så här skyddar du dig!

1. Googla dig själv

Kolla upp vilken information om dig själv som finns tillgänglig online. Sökmotorer är förmodligen den första platsen cybermobbare går till för att samla information för doxing. 

2. Använd tvåfaktors autentisering

För en seriös hackare är det ingen match att bryta sig in i dina onlinekonton. Därför bör du skydda alla dina konton med hjälp av tvåfaktors autentisering när det finns ett alternativ att göra det. 

3. Välj ett säkert lösenord

Om du inte har ändrat dina lösenord på ett tag eller, eller Gud förbjude, använder samma lösenord för alla dina onlinekonton, så har du ingen tid att förlora! Välj ett säkert lösenord för varje konto på nätet du är ansluten till!

4. Kontrollera dina säkerhetsinställningar på dina sociala medier

Att dela med sig av personliga detaljer på sociala nätverk, både avsiktligt och oavsiktligt, är någonting folk tenderar att göra ganska ofta. För att undvika potentiellt hot av doxing, desto mindre information du delar online, desto säkrare är du.

5. Använd ChillGlobal Virtual Private Network

ChillGlobal VPN är ett intelligent system som döljer enhetens IP-adress där den är installerad. Kort sagt: När du använder en VPN på datorn ser det utsom att du att ansluter till Internet någon annanstans än där du verkligen är. Vi tycker om att hålla saker enkelt och enkelt. Läs mer om svensk VPN här.


Det finns också andra viktiga funktioner. Till exempel streama svensk TV utomlands. En VPN krypterar till exempel din anslutning och hindrar sålunda andra från att komma åt den data du laddar upp. Med en VPN-tjänst kan ingen få reda på vad du gör online eller stjäla dina lösenord eller kreditkortsuppgifter. Det ger dig en extra säkerhet och sätter käppar i hjulen för hackare som försöker komma åt din privata information.


Prova på nu - 20 timmar gratis varje månad

- ChillGlobal - Se TV med Svensk VPN samt surfa anonymt
- Svensk VPN på 20 sekunder
- Titta på svensk och utländsk TV med VPN - surfa säkert och anonymt
- Svenska TV kanaler utomlands - Svensk VPN
- Hur vet man om man råkat ut för doxing?

Titta på Svensk TV & 500+ internationella kanaler gratis

Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.

Vad är VPN?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.

Vad är en Proxy?

En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.

Surfa med Svensk IP Adress

Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.

Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.

Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?

Anonym på nätet

Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.

Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.