Frågor & Svar ChillGlobalHur vet man om Facebook delat ens data?


För några veckor sedan stod det klart att appen This Is Your Digital Life har samlat in data från miljoner av Facebook-användare över hela världen. Detta på beställning av den politiska konsultfirman Cambridge Analytica, som sedan använde uppgifterna i politiska annonskampanjer. Mark Zuckerberg, VD för Facebook, har under de senaste dagarna vittnat till amerikanska senatskommittéerna. Han uppgav att hans egna personuppgifter också var bland de konton som användes av Cambridge Analytica, som samlat in data från upp till 87 miljoner Facebook-användare utan deras tillstånd. Uppgifter som senare användes i kampanjer relaterade till president Donald Trumps valkampanj och U.K.s Brexit-omröstning.

Cambridge Analytica har sedan dess blivit bannad från plattformen, efter att olagligt kommit över dessa personuppgifter - något som kan komma att leda till reglering av det sociala nätverket. Och Facebook har sedan dess lovat att göra stora förändringar på plattformen för att förhindra ytterligare missbruk av detta slag.

Men det är inte direkt någon hemlighet att Facebook spårar användardata, annonser som är relaterade till ett ämne du just skrivit om visas ju inte magiskt i din feed helt utan anledning...

Så här kontrollerar du att Facebook delade dina data

Hur kan du kontrollera om dina data var någon av dem som delades? Lätt! Bara öppna Facebook på din mobil eller laptop och gå till ditt nyhetsflöde. Om dina uppgifter delades av Cambridge Analytica eller något annat företag som nu är förbjudna från Facebook, får du ett meddelande högst upp i ditt flöde som förklarar vem som hade tillgång till dina uppgifter.

Längst upp i inlägget kan du se hur facebook-meddelandena ser ut. De anger mycket tydligt huruvida du påverkades och hur du kan dubbelkolla vilka appar och webbplatser som för närvarande har tillgång till din data.

Många människor, 87 miljoner för att vara exakt, kommer att se meddelandet, men väldigt många människor kommer inte det - det är naturligtvis möjligt att du missat det och du kan när som helst kontrollera genom att gå till denna supportlänk. Det kommer att berätta om Dina uppgifter var (eller inte var) äventyrade. Om du inte ser meddelandet och dubbelkollat på supportlänken så var du inte påverkad av läckan.

Surfa Anonymt med ChillGlobal 

ChillGlobal VPN är ett intelligent system som döljer enhetens IP-adress där den är installerad.

Alltså: när du använder ChillGlobal ser det ut som att du ansluter till Internet från någon annanstans än där du egentligen är.

VPN är kända och pålitliga verktyg för att skydda sina användares integritet när man surfar på Internet. Tyvärr skyddar det inte mot om Facebook läcker användardata (bara genom att ta bort ditt Facebook-konto helt och hållet gör det). Men det finns många andra anledningar till varför du ska använda ChillGlobal VPN för att skydda dig online.

Svensk VPN från ChillGlobal döljer inte bara din IP, det låter dig också ställa in geografiska begränsningar, undvika buffering tillgång till Svensk TV utomlands och flera andra häftiga saker som du förmodligen inte ens tänkt på. Mer information om varför du ska använda en VPN här.

Ladda ner ChillGlobal idag. Vi erbjuder en månads fri användning av 20 timmar (registrera dig med bara din e-postadress)! Om du behöver mer ChillGlobal tid kan du välja mellan ett av våra paket.

Kolla in och GILLA vår Facebook-sida


Prova på nu - 20 timmar gratis varje månad

- ChillGlobal - Se TV med Svensk VPN samt surfa anonymt
- Svensk VPN på 20 sekunder
- Titta på svensk och utländsk TV med VPN - surfa säkert och anonymt
- Svenska TV kanaler utomlands - Svensk VPN
- Hur vet man om Facebook delat ens data?

Titta på Svensk TV & 500+ internationella kanaler gratis

Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.

Vad är VPN?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.

Vad är en Proxy?

En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.

Surfa med Svensk IP Adress

Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.

Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.

Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?

Anonym på nätet

Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.

Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.