Fort Boyard utanför Frankrikes atlantkust är spelplats när programledarna Gunde Svan, Agneta Sjödin och Marie Serneholt leder sina lag genom kluriga gåtor, klaustrofobiska celler och benhårda kamper om den åtråvärda äran att bli mästare på fortet.
Fångarna på Fortet (2003 och 2005 under namnet Fortet) är en svensk version av den franska TV-programserien Fort Boyard, som utspelar sig på Fort Boyard utanför Frankrikes sydvästkust. Den första säsongen sändes i TV4 år 1990, därefter har nya säsonger visats varje år mellan 1992 och 1998, samt år 2000, 2003, 2005 och 2010-2015. Samtliga säsonger, utom de två som sändes år 2000 av TV3, har producerats av TV4. Avsnitten har alltid spelats in under sommarmånaderna för att sedan sändas till hösten samma år och/eller våren året därpå.
Programmet går ut på att två lag tävlar om att komma in i fortets skattkammare och hämta så många guldmynt som möjligt inom en viss tid. För att kunna komma in i skattkammaren måste laget/lagen samla in nycklar som de vinner genom att klara av olika celler, dueller och gåtor. Därefter måste de samla in ledtrådar som bildar ett lösenord. Om laget/lagen lyckas komma på det rätta lösenordet ges möjlighet till att samla guldmynt. Ofta skänks pengarna till välgörande ändamål eller tillbaka till fortet.
Varje program är indelad i tre delar: nyckeljakten, äventyren och skattkammaren. Under de säsonger som sändes åren 1992-98 var programmet uppdelad i två delar med en paus i mitten. I den första delen ägde nyckeljakten rum, medan i den andra delen visades äventyren och skattkammaren. I senare säsonger, särskilt i de säsonger som sänts sedan år 2010, visas betydligt fler pauser och därför finns det ingen tydlig övergång mellan de tre tävlingsmomenten. Dock används upplägget från förr med att lagen samlar först nycklar och sedan ledtrådar till lösenordet i skattkammaren.
Gåtställaren
På fortets terrass finns det ett torn där gåtmannen bor. Gåtmannens uppgift är att ge deltagarna gåtor, och om de svarar rätt får de en nyckel av honom. I den franska versionen har Gåtmannen alltid spelatsav Fader Fouras, men i den svenska versionen har denna person bytts ut flera gånger mot andra karaktärer. Följande personer har varit gåtmän på fortet (i ordning efter säsongerna):
• "Oraklet i tornet" (spelad av Martin Myrberg i säsong 1).
• "Fader Fouras" (spelad av Stig Ossian Ericson i säsong 2-9).
• Dan Bäckman (spelad av Felix Herngren i säsong 10-11).
• Bebé Fouras (spelad av Rolf Skoglund i säsong 12).
• Kurt Olsson (spelad av Lasse Brandeby i säsong 13).
• Stellan Silvertass (spelad av Peter Magnusson i säsong 14).[10][11]
• Pápá Fouras (spelad av Börje Ahlstedt i säsong 15-18).[18]
• Le Wolff (spelad av Rikard Wolff i säsong 19)
Skådespelaren Rikard Wolff tog förra sommaren över rollen som gåtställaren i ”Fångarna på fortet”, under namnet Le Wolff. Han avled den 17 november förra året efter en tids sjukdom och hyllas i denna säsong.
Streama Fångarna på fortet på TV4play med ChillGlobal!
Hur man streamar LIVE utanför Sverige
Om du befinner dig utanför Sverige kan du med ChillGlobal ändra din online-plats och få tillgång till alla program på SVTplay och TV4Play var som helst i världen! Nedan hittar du enkla instruktioner om hur du använder ChillGlobal VPN för att strema Fångarna på fortet från alla länder i världen. Med en VPN kan du titta live online, oavsett om du är i Österrike eller Australien, USA, Ukraina eller till och med i Kanada!
Vad är VPN ?
När du ansluter till internet avslöjar din anslutning din fysiska plats med något som kallas en IP-adress. Detta är unikt för dig vid anslutningstillfället. Med en VPN kan du få en ny IP-adress i ett annat land. För titta på Svensk TV behöver du en IP-adress från Sverige. Med en Svensk VPN får du en ny adress på mindre än 20 sekunder. Du kan enkelt använda ChillGlobal genom att ladda ner vår smart-plug in till din dator. Med ChillGlobal kan du titta på ALLA dina svenska favoritprogram utanför Sverige!
Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.
En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.
En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.
Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.
Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.
Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?
Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.
För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.
Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.