Frågor & Svar ChillGlobalGör Wi-Fi säkert med MAC-adresser


Många tänker inte på att deras Wi-Fi-nätverk hemma även är en källa till oro när det gäller att skydda sin data. Man oroar sig för att sin telefon eller dator kan hackas medan man är ansluten till Internet offentligt, eller att någon kommer att skanna ens plånbok på tunnelbanan, men de flesta tänker inte på är sitt personliga trådlösa nätverk.Sanningen är att en hacker kan få tillgång till dina konfidentiella filer väldigt enkelt genom att bara vara inom räckvidden för din Wi-Fi. Här analyserar ChillGlobal tre sätt att hindra hackare från att ansluta till din Wi-Fi hemma och stjäla dina data.

Signalens riktning

Det flesta trådlösa routrar hemma är omnidirektionella, vilket innebär att de sänder Wi-Fi-signalen i alla riktningar. Det här är viktigt för de flesta användare eftersom man vill ha samma signalkvalitet oberoende av var man är hemma i förhållande till routern. Dock är det två sidor av myntet eftersom en omnidirektionell router kan sända Wi-Fi signalen även ut ur ditt hem och låta en hacker få tillgång till signalen sittandes i en bil nära ditt hem, till exempel.

För att undvika detta tillhandahåller vissa tillverkare antenner som kan anslutas till routern och endast sända signalen i en specifik riktning. Om din router är nära en yttervägg, kan du rikta signalpunkten till resten av huset och bort från utsidan. Vilket avsevärt minskar området där man kan ansluta till Wi-Fi utanför ditt hem. Om dessa antenner inte är tillgängliga för din router finns det ändå en enkel (men effektiv) lösning; nämligen att placera en "sköld" av aluminiumfolie bredvid routern i den riktningen du inte vill att signalen ska gå.

Välja kanal

Om du bor i ett komplex med tillgång till m¨nga Wi-fi anslutningar, till exempel ett studenthem eller ett lägenhetshus, kan valet av trådlösa kanaler vara en extra kontroll för att hålla din Wi-Fi-skyddad. Det finns totalt 16 trådlösa kanaler där en router kan överföras, och de flesta routrar kommer med en automatisk inställning, vilket innebär att den kommer att sända på kanalen med färre tillgängliga personer. Medan detta är att föredra för signalkvalitet kan du medvetet konfigurera din router till en kanal med många användare istället så att en hacker inte kan ansluta från ditt hem. Det här försämrar naturligtvis signalkvaliteten på dina enheter, så du måste se till att dina enheter är fysiskt nära routern eller ansluta via kabel.

Den vita listan över MAC-adresser

En mycket effektiv metod för att skydda ditt Wi-Fi-nätverk är att använda den vita listan med MAC-adresser. Varje trådlös enhet har sin egen unika MAC-adress, vilket är ett serienummer som identifierar routern. Den enkla lösningen här är att endast tillåta MAC-adresserna på de enheter du äger för att ansluta till routern, vilket kan ske genom en avancerad administrativ konfiguration i router. Anslut alla dina enheter till Wi-Fi, ta reda på vad dina MAC-enheter är via routerns kontrollpanel (den kommer att indikera sig som "Active Connections") och konfigurera routern för att blockera alla förutom de adresserna. Nackdelen här är att du måste lägga till MAC-adressen en och en för varje ny enhet manuellt innan du kan ansluta, och dina vänner kommer garanterat att bli irriterade när de kommer på besök och kan inte ansluta till ditt  Wi-Fi!

Att skydda sitt trådlösa nätverk är ett viktigt steg för att skydda sin data och känsliga filer. Följ vår tips i den här bloggen för att förhindra att hackare etablerar sig i ditt nätverk.

Vad väntar du på? Ladda ner ChillGlobal VPN idag och skydda ditt nätverk. Installationen av en Svensk VPN är otroligt enkelt och tar mindre än 20 sekunder. Med ChillGlobal VPN får du även tillgång till all Svensk TV utomlands, oavsett vart du befinner dig!


Prova på nu - 20 timmar gratis varje månad

- ChillGlobal - Se TV med Svensk VPN samt surfa anonymt
- Svensk VPN på 20 sekunder
- Titta på svensk och utländsk TV med VPN - surfa säkert och anonymt
- Svenska TV kanaler utomlands - Svensk VPN
- Gör Wi-Fi säkert med MAC-adresser

Titta på Svensk TV & 500+ internationella kanaler gratis

Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.

Vad är VPN?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.

Vad är en Proxy?

En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.

Surfa med Svensk IP Adress

Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.

Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.

Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?

Anonym på nätet

Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.

Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.