Frågor & Svar ChillGlobalBäst tips för säker Online Shopping


Missade du Black Friday och Cyber Monday? Oroa dig inte, du kan fortfarande hitta otroliga REA-priser efter jul. Men var försiktig! Fake-företag och identitetstjuvar lurar Online. Innan du klickar på "Köp"-knappen under januari-rean, spana in dessa tips! Allt för att hjälpa dig att njuta av säkrare online shopping. Så här får du ut det mesta av din Januari shopping med ChillGlobal

1. Använd inte offentligt Wi-Fi

Det är SÅ viktigt att ha en säker trådlös anslutning,vi kan inte nämna det nog! Inte bara för sin internetbank och andra viktiga konton, men också när du handlar online. Utan skydd och kryptering av lösenord kan hackare ta sig in på nätverket och hacka din dator. En VPN-lösning ger mer säkerhet, särskilt för offentlig Wi-Fi på flygplatser eller på kaféer där det är lätt för hackare att omdirigera trafik från din bärbara dator eller smartphone och använda det för olagligt eller kriminellt bruk.

2. Öppna ALLTID ett nytt webbläsarfönster

Genom att öppna ett nytt webbläsarfönster innan du surfar in på butikens hemsida för att handla, helst i privat läge, kommer du att hindra konfigurationen av tidigare inköp. Din kundprofil kommer då inte att innehålla lika mycket detaljer och  cookies sparas inte. Du hittar det här läget i webbläsarinställningarna. Det kallas "Incognito-läge" i Google Chrome och "Privat surfning" i Mozilla Firefox och Apple Safari.

3. Kolla upp hemsidans säkerhet

Innan du beställer, kolla efter säkerhetsfunktioner som visas på lite olika sätt i alla webbläsare. Till exempel förkortningen "https" före den angivna adressen: "s" indikerar att all data kan krypteras och inte kan ses eller manipuleras. Detta är särskilt viktigt för personlig information, till exempel faktureringsadress eller bankuppgifter. Det lilla hänglåset visar giltigheten av certifikat i många webbläsare. De oberoende certifieringsmyndigheterna kontrollerar om webbplatsoperatören faktiskt existerar.

4. Var försiktig med URL-förkortare

Alla älskar URL-förkortare, eftersom de gör långa webbadresser som är fulla av olika spårningskoder mycket kortare och snyggare. Det låter dig också spåra klick. Men var försiktig, de kan också användas för att dölja den webbadress du skickas till. Undvik därför att klicka på URL-kortare så mycket som möjligt. Navigera istället direkt till varumärkets webbplats genom att använda adressfältet. Chansen är samma erbjudande redan finns på deras hemsida. Om inte, ja då kan det mycket väl vara så att den URL-kortare du såg användes av en bedragare.

Och Glöm inte

1. Skapa ett nytt lösenord för varje Online-butik

Ja vi har redan för många lösenord och det är svårt att komma ihåg dem alla. Men se dock till att ditt lösenord är så komplicerat som möjligt för varje webbplats. Om någon försöker hacka ditt konto kommer det is så fall bara att påverka ett konto. Visste du att "12345" är ett av de vanligaste lösenorden och samtidigt det mest osäkra?

2. Se upp med REA-priser

Alla gillar rea-priser, men en ny iPhone för 300 kronor? Du bör noga överväga om priset är realistiskt för den erbjudna produkten. Särskilt i butiker som du besöker för första gången. Läs igenom exakt vad beskrivning av varan faktiskt säger och vad erbjudandet innehåller. Är det bara en låda utan produkt eller ett plagiat?

3. Avsluta sessionen

Har du hittat det du vill ha och slutfört dina inköp? Perfekt! Glöm inte att logga ut och stänga sessionen! Om du surfar i normalt istället för inkognito-läge radera webbläsarhistoriken inklusive cookies

Det allra viktigaste, men också kanske det enklaste när man handlar Online, är att använda en svensk VPN.

Med ChillGlobal VPN för Firefox eller Google Chrome kan du skydda dig själv när du surfar på Internet och inte är helt hundra på att din Wi-Fi-anslutning är säker.

Dessutom lagrar ChillGlobal inte data, vilket betyder att det inte kommer att återanvändas och att du är därför 100% säker och anonym medan du surfar på Internet. Till skillnad från många andra ad-ons eller program är ChillGlobal lätt att installera och använda. Ingen teknisk expertis behövs. Vi tycker om att hålla det lätt och enkelt. Och visste du, ChillGlobal fungerar också för att streama svensk tv utomlands?

Vi erbjuder 20 timmar GRATIS per månad (registrera dig här med din e-postadress). Om du behöver mer tid kan du välja mellan ett av våra olika paket.

Happy shopping!

 


Prova på nu - 20 timmar gratis varje månad

- ChillGlobal - Se TV med Svensk VPN samt surfa anonymt
- Svensk VPN på 20 sekunder
- Titta på svensk och utländsk TV med VPN - surfa säkert och anonymt
- Svenska TV kanaler utomlands - Svensk VPN
- Bäst tips för säker Online Shopping

Titta på Svensk TV & 500+ internationella kanaler gratis

Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.

Vad är VPN?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.

Vad är en Proxy?

En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.

Surfa med Svensk IP Adress

Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.

Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.

Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?

Anonym på nätet

Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.

Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.