Frågor & Svar ChillGlobalAndra sökmotorer än Googe


För en tid sedan har ämnet dataskydd på Internet kommit tillbaka. Inte bara webbplatser samlar och lagrar cookies för analytiska ändamål, utan även sökmotorer. Med hela 95% av marknaden är Google den mest populära sökmotorn i världen.

Vi ser detta som ett tillfälle att undersöka några Google-alternativ som fortfarande värdesätter integritet och faktiskt fungerar ganska bra

1. Duckduckgo

Den mest kända sökmotorn med bättre dataskydd är Duckduckgo. De lovar att inte samla användardata och varken IP-adresser eller sökningar för att analys. Du kan också söka webbplatser, liksom bilder och videoklipp. Sökresultateen är baserade på öppna datakällor som Wikipedia, Yelp eller LastFM.

Denna anti-Google är en skapelse av Gabriel Weinberg, en elitekandidat från MIT University, som tjänade 10 miljoner dollar genom att sälja en start-up för några år sedan. För fyra år sedan startade han DuckDuckGo. Namnet är en variation av "Duck, Duck Goose", från den klassiska leken med samma namn.

2. StartPage

Liksom Duckduckgo lovar den nederländska sökmotorn StartPage (tidigare Ixquick) att inte registrera några användardata, inklusive vilken webbläsare som används. Den 14 juli 2008 fick Ixquick / Startpage den första europeiska integritets utmärkelsen (EuroPriSe). Detta gör Ixquick till den första och enda sökmotorn officiellt certifierad enligt EU: s lagstiftning om dataskydd. StartPage ägs av Surfboard Holding B.V

 

3. MetaGer

MetaGer är en så kallad metasökmotor, som utvecklades 1996 av Hannover universitet och nu är registrerad av föreningen Suma e. V. som drivs i samarbete med universitetet i Hannover. Den söker automatiskt ett antal webbsökmotorer och sammanfattar sedan resultaten. Om du vill kan du också bestämma vilka källor som används för sökningen. Förutom en enkel webbsökning kan du även söka efter bilder, nyheter, vetenskapliga artiklar eller produkter här. Metager samlar inte IP-adresser, och sökmotorn lagrar inte cookies från besökare. Du kan också använda sökmotorn anonymt via Tor-nätverket.

4. Blinde Kuh

Sökmotorn för barn mellan åttio och tolv som heter Blinde Kuh har inga annonser och har funnits i 20 år.

Webbkatalogen hanteras av en ideell förening. Sedan 2004 har Blind Kuh fått ekonomiskt stöd från förbundsministeriet för familjefrågor, pensionärer, kvinnor och ungdomar och förbundsregeringens plan för barn och ungdom. Förutom webbinnehåll kommer barnen att hitta tips om säker surfning, barnvänliga nyheter, spel och videor. Förutom den tyska sökmotorn finns också en variant för turkiska talande barn och en sökkurs där barn lär sig att hitta optimala resultat.

5. Wolfram Alpha

Till skillnad från portaler som StartPage eller Duckduckgo skiljer sig Wolfram Alpha signifikant från traditionella sökmotorer som Google eller Bing.

Det är en onlinetjänst baserat på Mathematica-programvaran för att hitta och presentera information som utvecklats av Wolfram Research.

Hämtar resultat från webbplatser som är så relevanta som möjligt. Webbplatsen bearbetar information baserat på algoritmer och att ge användaren direkta svar på sina frågor. Det underliggande tillvägagångssättet är dock att endast frågor kan besvaras för vilka ett exakt svar är möjligt. Bortsett från personliga betyg som "bästa skådespelare" eller en välkänd influenser, hittar du neutrala resultat här. Bara att laddningen av sidan tar lite längre tid ..

6. Million Short

I princip fungerar Million Short som en vanlig sökmotor, men ändrar även visning av sökresultaten om du vill. Till skillnad från Google eller Bing, med Million Short kan du utesluta de bästa 100, 1000, 10 000, 100 000 eller en miljon resultaten. Det är som att starta sökningen på sidan 50 på Googles eller någon annan sökmotor.

Den kanadensiska sökmotorn Million Short baserar inte innehållet från Google och kan filtrera konfigurationen och visa ännu mer innehåll.

Behöver du mer säkerhet? Använd ChillGlobal VPN och surfa 100% anonymt online


Prova på nu - 20 timmar gratis varje månad

- ChillGlobal - Se TV med Svensk VPN samt surfa anonymt
- Svensk VPN på 20 sekunder
- Titta på svensk och utländsk TV med VPN - surfa säkert och anonymt
- Svenska TV kanaler utomlands - Svensk VPN
- Andra sökmotorer än Googe

Titta på Svensk TV & 500+ internationella kanaler gratis

Titta på alla svenska kanaler samt hundratals internationella TV kanaler över hela världen. ChillGlobal fungerar perfekt till Netflix, BBC, Facebook, YouTube, NBC, Amazon, eBay, Sky Go, Hulu, Spotify, ABC, SVT, TV4, och många många fler TV kanaler och webbsidor.

Vad är VPN?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet). VPN-tunnlar har länge använts av företag för att låta anställda nå kontorsnätverket hemifrån på ett säkert sätt. När en anställd ansluter från sin hemdator till företagsnätverket, skapas en krypterad tunnel från datorn till VPN-servern. Tunneln gör att ingen utomstående kan se innehållet i trafiken som skickas även om trafiken går över öppna internet. Internetleverantören kan se mängden data som skickas till och från den anställdes hem, men inte vad datan består av.

Vad är en Proxy?

En proxyserver är en dator som erbjuder en tjänst för att tillåta klienter att göra indirekta nätverksanslutningar till andra nättjänster. En klient ansluter till proxyservern och begär en anslutning, fil eller annan resurs tillgänglig på en annan server. Proxyn svarar tillbaka antingen genom att ansluta till den angivna servern eller genom att servera den från en cache.

Surfa med Svensk IP Adress

Internet är globalt och för dom av oss som råkar bo i utlandet och vill hålla kontakt med Sverige så är Internet en omistlig resurs.

Med vissa undantag, för faktum är att ett antal sidor på åtminstone en annars helt öppen svensk webbsajt är spärrade för alla som bor utanför Sveriges eller i alla fall EU:s gränser. Precis som i vilka diktaturer som helst så får vi inte se vad andra svenskar får se, och det har ingenting med betalning att göra. Vi kan betala hur mycket som helst, webbsidorna är i alla fall spärrade för oss. Vi bor helt enkelt på fel plats.

Så vilka möjligheter har vi att skaffa oss en svensk IP-adress, vilket är vad som behövs, och titta på de förbjudna varorna?

Anonym på nätet

Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du bara ladda ner vår lilla plugin på 5 sekunder och du får testa helt gratis. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser, men vi erbjuder tjänsten helt gratis 20h varje månad.

Med hjälp av ChillGlobal minimerar du riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet.