Vad är tvåfaktorsautentisering (2FA)?

Som de flesta andra loggar du förmodligen in på dina onlinekonton med ett användarnamn och enkla lösenord utan att tänka så mycket mer på det. Dock är risk för läckage och att bli hackad är någonting du dock bör tänka mer på! Den så kallade 1-faktor-autentiseringen räcker inte till längre.

Därför är multi-faktor-autentisering (MFA) absolut nödvändigt för att skydda dina viktigaste konton. Den mest populära formen av multi-faktor-autentisering är tvåfaktorsautentiseringen, även känd som 2FA.

Flerfaktorautentisering är en autentiseringsprocess som kräver minst två olika sorters information som från dig. Det finns följande tre faktorer:

Kunskapsfaktor

Kunskapsfaktorn är vad de flesta människor känner till. Några exempel på kunskapsfaktorer inkluderar lösenord, mönster och PIN-kod. Kunskapsfaktorn används nästan alltid som en faktor vid autentisering av flera faktorer.

Besittningsfaktor

Besittningsfaktorn betyder något du har. Nuförtiden görs det vanligen med en applikation på din smartphone, men i företag ersätts det vanligtvis med något ammat som ett smartkort (chipkort).

Biometrisk faktor

Den biometriska faktorn är något du är. Det här är den nyaste faktorn och har ännu inte en sån väldigt bred användarbas, men blir mer och mer populärt. Biometriska faktorer inkluderar ansiktsigenkänning, fingeravtrycksavläsningar och taligenkänning.

Ett enkelt sätt att komma ihåg de olika faktorerna är:

Något du vet

Något du har

Något du är

Varför bör man konfigurera multi-faktor-autentisering?

Det kan vara svårt att konfigurera multi-factor-autentisering, men det extra säkerhetslagret du lägger till är ovärderligt. Om du endast använder dig av en inloggningsprocess, när den informationen väl är läckt kan det associerade kontot enkelt hackas. 

Genom att använda en faktor till i din autentisering innebär att även om någon har tillgång till ditt lösenord, kan de inte få åtkomst till ditt konto. Du kommer att få ett e-postmeddelande, ett textmeddelande eller ett röstmeddelande, när någon försöker få åtkomst till ditt konto. Detta gör att du kan ändra ditt lösenord i tid och inte behöver hantera stressen för att försöka återställa ett hackat konto.

Tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorautentisering, eller 2FA, är den vanligaste formen av multi-factor-autentisering. Många av de större tjänsterna låter dig att utnyttja denna extra säkerhet. Några exempel på tjänster som tillåter 2FA är Steam, Google och Blizzard.net.

Många cryptocurrency-portföljer låter dig också att konfigurera tvåfaktors autentisering för att komma åt din ekonomi. Du kan använda applikationer som Authy eller hardware-plånböcker som Nano Ledger S eller Trezor.

Inte alla 2FA håller samma standard

Medan 2FA är säkert i allmänhet, är vissa faktorer säkrare än andra. Detta gäller främst SMS 2FA. SMS 2FA är inte längre säkert och kan leda till att ditt konto äventyras. Om någon är fast besluten att ta sig in i ditt konto är det inte omöjligt att knäcka ett SMS.

Att använda en dedikerad applikation eller en fysisk enhet är det bästa alternativet när det gäller 2FA, om en tjänst inte erbjuder detta är ditt bästa alternativ att undvika den tjänsten.

Framtiden för multifaktorautentisering

Biometrierna blir en mer användbar faktor i MFA, det beror främst på förbättringen av tekniken kring erkännande av mönster, liksom möjligheten att krypa denna hårdvara till små mobiler.

Apple, Samsung och Google har alla fingeravtrycksskannrar på sina telefoner, för att bara nämna några. Apple har gått så långt som att inkludera en ansiktsigenkänningsfunktion på den helt nya iPhone X. Denna implementering har visat att biometrisk data inte alltid är säkraste, eftersom ID-ansiktet hade blivit lurat av ett ansikte tryckt i 3D.

Många människor känner sig inte heller helt bekväma med att deras biometriska data lagras på nätet, men det blir mindre och mindre lönsamt att kämpa emot.

Men du har tur! Det är extremt enkelt att ha fantastisk säkerhet online och det tar bara några sekunder med ChillGlobal! Allt du behöver göra är att registrera dig gratis och ladda ner vår smarta add-on för Firefox eller Chrome. Installeringen går på mindre än 20 sekunder! När du har installerat ChillGlobal kommer din IP-adress att döljas när du ansluter till en av våra servrar. Som om inte det vore nog, med en Svensk VPN får du också tillgång till Svensk TV utomlands oavsett var du befinner dig!

Surfa anonymt online och få tillgång till geoblockerat innehåll med ChillGlobal, prova nu!


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)