Vad är skillnaden mellan en VPN och en proxy?

VPN och Proxy ... låter det som grekiska för dig? Chillglobal till undsättning! Här reder vi ut skillnaden mellan en VPN och en Proxy.

Vi står inför olika utmaningar varje dag i denna cybervärld. Vissa är relaterade till vår integritet, medan andra är relaterade till censurpolitik och geografiska begränsningar. Varje dag tycks det dyka upp en ny fiende att bekämpa.

Både en VPN och proxy kan användas som vapen för att bekämpa dessa fiender. Men det kan vara svårt att skilja mellan funktioner, fördelar och skillnader mellan en VPN och en proxy.

Men oroa dig inte, vi har sammanställt en enkel steg för steg-guide om skillnaderna mellan en VPN och en proxy så att du enkelt kan välja lämpligt verktyg för de problemen som kan uppstå.

Innan vi fortsätter att förklara skillnaderna mellan VPN och Proxy, måste vi dock reda ut "vad är en VPN" och "vad är en proxy"?

Så här är det;

Vad är en proxy?

En proxy utgör en bro mellan användaren och Internet med hjälp av en server. All trafik som dirigeras via en proxyserver ser ut att komma från din IP-adress, inte från din dator. efterfrågan.

Eftersom din IP-adress då är dold, påverkas du inte censureringsrestriktionerna oavsett vart du befinner dig. Proxyservrar använder inte någon typ av kryptering för att säkra all trafik som passerar genom dem, och kan därför acceptera anslutningar  samtidigt från många olika källor. Även opålitliga! Proxyservrar kommunicerar med Internet med ett av två olika protokoll; HTTP eller SOCKS.

Vad är en VPN?

En VPN är ett mycket mer sofistikerat verktyg än en proxy. En VPN tillåter dig inte bara att undvika geografiska begränsningar och hantera censurproblem, utan främjar också din säkerhet och anonymitet. En VPN bygger en säker tunnel med protokoll klassifiering (PPTP, L2TP, SSTP, OpenVPN etc.) mellan din dator och din önskade destination

En VPN använder också high end-kryptering för att kryptera all trafik som passerar genom sina servrar. På så sätt kan endast den utsedda webbplatsen avkoda kommunikationen. Den säkra tunneln tillåter endast krypterad trafik att passera genom den.

VPN vs. Proxy

1. Online-säkerhet

VPN: Ger högkryptering på upp till 256 bitar. VPN som ett säkert valv, när du använder det, är all din kommunikation helt säker.

Proxy: Ger mycket låg säkerhetsnivå. Endast i SSL-anslutningen är allt krypterat.

2. Sekretess på nätet

VPN: All din data är helt krypterat och därför kan ingen komma åt din integritet, inte ens din ISP kan styra dina aktiviteter.

Proxy: Alla kan få tillgång till din privata data.

3. Online frihet

VPN: Du får tillgång till vilken webbplats som helst i hela världen och kan därmed titta på svensk tv utanför Sverige.

Proxy: Fungerar endast för vissa geografiska begränsningar och tar sig inte över starka brandväggar eller censur.

4. Hastighet

VPN: Den bästa lösningen för att öka din Internet-hastighet, till exempel SmartDNS. En VPN äventyrar inte hastigheten.

Proxy: Äventyrar Internethastigheten i alla högsta grad på grund av överbelastade servrar.

5. Kompatibilitet

VPN: Fungerar med alla operativsystem och enheter; till exempel Windows Linux, Mac och routrar.

Proxy: Begränsad endast för vissa webbläsare.

6. Pålitlighet

VPN: Det mest sofistikerade verktyget för att garantera din säkerhet, integritet och frihet online. Därför 100% pålitlig. ChillGlobal är den mest pålitliga VPN-tjänsten på marknaden.

Proxy: Fungerar bara för att kringgå geo-begränsade kanaler och ger ingen säkerhet. Därför inte pålitlig.

7. Stabilitet

VPN: 99,9% stabil och ger maximal upptid.

Proxy: Maximalt driftstopp, även om du är mitt i nedladdningen eller streaming.

Grattis, du är nu ett proffs i skillnader mellan VPN och Proxy!

ChillGlobal VPN krypterar din IP-adress. Om du har svensk VPN installerad på datorn ser det ut att du surfar från en annan plats och ingen har tillgång till din personliga information. Med ChillGlobal är du också skyddad om du använder offentlig WiFiför att titta på svensk TV utomlands.

Ladda ner ChillGlobal idag!

Gillade du bloggen? Kolla in och GILLA vår Facebook-sida


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)