Vad är Doxing?

Internet är en fantastisk uppfinning som har förändrat våra liv för alltid. Att kunna kommunicera med människor över hela världen, skicka tankar, åsikter och reaktioner online utan rädsla och utan att behöva avslöja personliga information är ganska extraordinärt. Men denna fördel kan komma utnyttjas av andra människor. Speciellt eftersom det finns en enorm mängd information tillgänglig online, helt gratis för alla som har- tid, motivation och intresse att sätta ihop ledtrådar och ta bort denna anonymitet.

Vi lämnar våra fotspår över hela Internet. Och om det finns någon tillräckligt motiverad att samla information och dela den offentligt, så kommer du sannolikt att bli offer för doxing.

Vad är Doxing?

Ordet "doxing" eller "doxxing", kommer från engelska ordet "documents" eller "dropping docs", så småningom förkortades helt enkelt till "dox". Doxing avser att söka, dela och publicera personuppgifter på Internet på en webbplats, forum eller annan offentligt tillgänglig plats.

Doxing involverar information om dig som redan finns någonstans på Internet och kan grävas fram på ett eller annat sätt. Det essentiella är att sätta ihop allt, bit för bit och göra det lätttillgänglig för alla. Motiv för doxing är alltid att förnedra, orsaka offentligt förnedring eller skada någons rykte, antigen personligt eller professionellt eller båda två.

Det kan innebära att avslöja fullständiga namn, hemadresser, arbetsadresser, telefonnummer (både personliga och professionella), släktingar, användarnamn, allt som någon har skrivit på nätet (även saker som en gång var privata) – ja allt från pinsamma bilder till politiska synpunkter.

Ett exempel på doxing:

Minns du Lejonet Cecil? En tandläkare från Minnesota jagade och dödade ett lejon som levde i ett skyddat reservat i Zimbabwe. Några av hans personliga uppgifter släpptes på nätet. Detta resulterade i att ännu mer identifierande information offentliggjordes online av personer som fördömde jakten och ville straffa honom.

Hur kan du skydda dig mot doxing?

Låter allt detta som ett avsnitt ur Black Mirror? Så här skyddar du dig!

1. Googla dig själv

Kolla upp vilken information om dig själv som finns tillgänglig online. Sökmotorer är förmodligen den första platsen cybermobbare går till för att samla information för doxing. Varför är du inte ett steg före och gör detsamma för att se vad Internet faktiskt har på dig - Gör en sökning på Google. När du väl vet vad som finns där och vilken information som finns tillgänglig om dig - försök att ta bort så mycket som möjligt!

2. Använd tvåfaktors autentisering

För en seriös hackare är det ingen match att bryta sig in i dina onlinekonton. Därför bör du skydda alla dina konton med hjälp av tvåfaktors autentisering när det finns ett alternativ att göra det. Även om de lyckas knäcka ditt lösenord kommer det att finnas ett ytterliare hinder vid nästa autentiseringssteg.

3. Välj ett säkert lösenord

Om du inte har ändrat dina lösenord på ett tag eller, eller Gud förbjude, använder samma lösenord för alla dina onlinekonton, så har du ingen tid att förlora! Välj genast ett säkert lösenord för varje konto på nätet du är ansluten till!

4. Kontrollera dina säkerhetsinställningar på dina sociala medier

Att dela med sig av personliga detaljer på sociala nätverk, både avsiktligt och oavsiktligt, är någonting folk tenderar att göra ganska ofta. För att undvika potentiellt hot av doxing, desto mindre information du delar online, desto säkrare är du.

Till exempel, din Facebook-profil en skattgömma för doxers, kom ihåg vem som faktiskt kan komma åt din information. Gör din profil, foton och statusuppdateringar synliga endast för vänner. Och kom också ihåg att scrolla igenom din "vännerlista" med jämna mellanrum för att ta bort de som du inte längre kommer i kontakt med.

5. Använd ChillGlobal Virtual Private Network

ChillGlobal VPN är ett intelligent system som döljer enhetens IP-adress där den är installerad. Kort sagt: När du använder en VPN på datorn ser det utsom att du att ansluter till Internet någon annanstans än där du verkligen är. Inga nyfikna stalkers får tillgång till din privata information. Med ChillGlobal är du säker även på offentliga Wi-Fi-nätverk. Vi tycker om att hålla saker enkelt och enkelt. Läs mer om svensk VPN här.

Det finns också andra viktiga funktioner. Till exempel streama svensk TV utomlands. En VPN krypterar till exempel din anslutning och hindrar sålunda andra från att komma åt den data du laddar upp. Med en VPN-tjänst kan ingen få reda på vad du gör online eller stjäla dina lösenord eller kreditkortsuppgifter. Det ger dig en extra säkerhet och sätter käppar i hjulen för hackare som försöker komma åt din privata information.

Stay safe!


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)