Surfa säkert på offentlig WiFi

I större städer är det vanligtvis standard med offentlig WiFi: caféer, hotell, i centrum eller till och med i stormarknader. Offentlig WLAN är numera oumbärligt. Många turister och affärsresande drar gärna nytta av eller till och med förlitar sig på öppna WiFi för att hålla kontakten med sina nära och kära eller affärspartners.

Det är ett bra erbjudande, men som med allt gratis, finns det alltid en hake. All överförd data kan sparas ner utan några  som helst problem och, om inte krypterad, kan det även läsas av vem som helst.

Enligt Federal Office of Information Security (BSI) använder 58,5% av alla turister öppna WLAN. I undersökningen sade 20 procent av de tillfrågade att de använder terminaler på internetkaféer eller hotell för att surfa på Internet: 7,8% uppför sig på ett särskilt hänsynslöst sätt med sin internetbank i dessa allmänna internetåtkomstterminaler. De gör affärer.

På så sätt har hackare tillgång till all information: konfidentiella e-postmeddelanden, kreditkortsuppgifter eller åtkomstdata för sociala nätverk. När en hackare har den här informationen kan de när som helst få tillgång till alla system.

Hackers använder även osäkrade WiFi-anslutningar för att sprida skadlig kod. Om du delar filer kan hackare installera skadlig programvara på din dator, ibland utan att du märker det, tills det är för sent.

Med den ökande populariteten för mobil WiFi-användning är det mycket troligt att problem med cybersäkerhet och ökade risker för offentlig WLAN-åtkomst kommer att öka på lång sikt.

Men kan du vara utan det? Aldrig! Det är därför viktigt att vidta säkerhetsåtgärder och lägga till lite hälsosam misstro för att göra det så svårt som möjligt för cyberkriminella.

Här är några tips för att förbättra din Internet-säkerhet:

1. Om möjligt, använd alltid krypterade WiFi-nätverk och tillåt inte automatiska anslutningar.

Om du fortfarande behöver använda det icke-krypterat Internet- ta bort det från listan över lagrade nätverk. En annan säkerhetsåtgärd är förbudet mot automatiska anslutningar. De flesta operativsystem erbjuder alternativet: att de berättar användaren att det finns en känd WiFi-anslutning, men användaren ansluter inte till den.

2. Inaktivera WiFi på din enhet när du inte använder den.

Även om du inte har anslutit till ett nätverk utbyter enhetens WiFi-maskinvara fortfarande data med andra nätverk i närheten. Den kontrollera ständigt om det finns tillgängliga nät. Hackers kan enkelt skapa en WiFi-hotspot som svarar på begäran med "Ja, jag är det nätverk du letar efter" och vips är mobila enheter är redo att ansluta. Så den fullständiga kommunikationen går över angriparens åtkomstpunkt. De kan sedan enkelt logga trafik och försöka bryta krypterade anslutningar.

En annan fördel med att inaktivera WiFi på din dator: du får längre batterilivslängd.

3. Använd SSL-anslutningar.

På de webbsidor du besöker regelbundet och skriv in uppgifter, aktivera alternativet "Använd HTTPS". Kom ihåg att hackare känner till genomsnittliga användares vanor när de använder referenser och vet att många användare använder samma lösenord för alla forum, e-postkonton eller sociala nätverk (läs hur du skapar ett säkert lösenord här). Med en SSL-anslutning har du minst en säkerhetssköld. Många webbplatser kräver ett credentialkonto, du hittar alternativet "HTTPS" i Inställningar.

4. Inaktivera fildelning.

Om du ansluter till Internet via en offentlig anslutning, vill du förmodligen inte dela data med andra. Beroende på ditt operativsystem kan du inaktivera fildelningen via "Systeminställningar" eller "Kontrollpanelen" eller lämna det i Windows genom att välja det offentliga alternativet när du först ansluter till ett nytt, osäkert nätverk.

5. Installera antivirusprogram på alla enheter.

Att ha antivirusprogram installerad på din bärbara dator är standard för de flesta. Men glöm inte att det också viktigt för tablets och smartphones. För även om du vidtar flera säkerhetsåtgärder för offentliga WLAN-nätverk är det fortfarande riskabelt. Det är därför du måste installera ett tillförlitligt säkerhetspaket. Denna programvara kontrollerar ständigt alla filer för skadlig kod, inklusive nya filer som hämtas.

6. Använd VPN.

En VPN-anslutning (Virtual Private Network) är viktigt om du använder en osäker anslutning, till exempel en Internetanslutning. Anslut till en WiFi-hotspot. Även om hackers skulle kunna snappa upp anslutningen krypteras data med hög säkerhet i en VPN. Och eftersom de flesta hackers letar efter en lätt byte kommer de inte att bry sig om att avkoda dina data.

Kort sagt: Även om någon lyckas logga din VPN-trafik, kan de vanligtvis inte spräcka krypteringen.

ChillGlobal VPN är ett intelligent system som krypterar din IP-adress. Om du har svensk VPN installerad på datorn ser det ut att du surfar från en annan plats och ingen har tillgång till din personliga information. Med ChillGlobal är du också skyddad om du använder offentlig Wlan för att titta på svensk TV utomlands. 

Gillade du bloggen? Kolla in och GILLA vår Facebook-sida


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)