Sökmotorer: De bästa alternativen till Google

För en tid sedan har ämnet dataskydd på Internet kommit tillbaka. Inte bara webbplatser samlar och lagrar cookies för analytiska ändamål, utan även sökmotorer. Med hela 95% av marknaden är Google den mest populära sökmotorn i världen.

Vi ser detta som ett tillfälle att undersöka några Google-alternativ som fortfarande värdesätter integritet och faktiskt fungerar ganska bra

1. Duckduckgo

Den mest kända sökmotorn med bättre dataskydd är Duckduckgo. De lovar att inte samla användardata och varken IP-adresser eller sökningar för att analys. Du kan också söka webbplatser, liksom bilder och videoklipp. Sökresultateen är baserade på öppna datakällor som Wikipedia, Yelp eller LastFM.

Denna anti-Google är en skapelse av Gabriel Weinberg, en elitekandidat från MIT University, som tjänade 10 miljoner dollar genom att sälja en start-up för några år sedan. För fyra år sedan startade han DuckDuckGo. Namnet är en variation av "Duck, Duck Goose", från den klassiska leken med samma namn.

2. StartPage

Liksom Duckduckgo lovar den nederländska sökmotorn StartPage (tidigare Ixquick) att inte registrera några användardata, inklusive vilken webbläsare som används. Den 14 juli 2008 fick Ixquick / Startpage den första europeiska integritets utmärkelsen (EuroPriSe). Detta gör Ixquick till den första och enda sökmotorn officiellt certifierad enligt EU: s lagstiftning om dataskydd. StartPage ägs av Surfboard Holding B.V

 

3. MetaGer

MetaGer är en så kallad metasökmotor, som utvecklades 1996 av Hannover universitet och nu är registrerad av föreningen Suma e. V. som drivs i samarbete med universitetet i Hannover. Den söker automatiskt ett antal webbsökmotorer och sammanfattar sedan resultaten. Om du vill kan du också bestämma vilka källor som används för sökningen. Förutom en enkel webbsökning kan du även söka efter bilder, nyheter, vetenskapliga artiklar eller produkter här. Metager samlar inte IP-adresser, och sökmotorn lagrar inte cookies från besökare. Du kan också använda sökmotorn anonymt via Tor-nätverket.

4. Blinde Kuh

Sökmotorn för barn mellan åttio och tolv som heter Blinde Kuh har inga annonser och har funnits i 20 år.

Webbkatalogen hanteras av en ideell förening. Sedan 2004 har Blind Kuh fått ekonomiskt stöd från förbundsministeriet för familjefrågor, pensionärer, kvinnor och ungdomar och förbundsregeringens plan för barn och ungdom. Förutom webbinnehåll kommer barnen att hitta tips om säker surfning, barnvänliga nyheter, spel och videor. Förutom den tyska sökmotorn finns också en variant för turkiska talande barn och en sökkurs där barn lär sig att hitta optimala resultat.

5. Wolfram Alpha

Till skillnad från portaler som StartPage eller Duckduckgo skiljer sig Wolfram Alpha signifikant från traditionella sökmotorer som Google eller Bing.

Det är en onlinetjänst baserat på Mathematica-programvaran för att hitta och presentera information som utvecklats av Wolfram Research.

Hämtar resultat från webbplatser som är så relevanta som möjligt. Webbplatsen bearbetar information baserat på algoritmer och att ge användaren direkta svar på sina frågor. Det underliggande tillvägagångssättet är dock att endast frågor kan besvaras för vilka ett exakt svar är möjligt. Bortsett från personliga betyg som "bästa skådespelare" eller en välkänd influenser, hittar du neutrala resultat här. Bara att laddningen av sidan tar lite längre tid ..

6. Million Short

I princip fungerar Million Short som en vanlig sökmotor, men ändrar även visning av sökresultaten om du vill. Till skillnad från Google eller Bing, med Million Short kan du utesluta de bästa 100, 1000, 10 000, 100 000 eller en miljon resultaten. Det är som att starta sökningen på sidan 50 på Googles eller någon annan sökmotor.

Den kanadensiska sökmotorn Million Short baserar inte innehållet från Google och kan filtrera konfigurationen och visa ännu mer innehåll.

Behöver du mer säkerhet? Använd ChillGlobal VPN och surfa 100% anonymt online


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)