Shoppa säkert Online på Black Friday

Med Black Friday och Cyber Monday precis runt hörnet, gör sig alla redo för att finkamma internet för bästa möjliga rea-erbjudanden! Men med identitetsstöld och hackare vanligare än någonsin kan dina inköp komma att kosta  dig mycket mer än du någonsin kunnat drömma om, om du inte är försiktig! Som tur var, har ChillGlobal samlat all information som du behöver för att shoppa säkert online på Black Friday!

Vad du bör tänka på när du handlar online på Black Friday (och alla andra dagar):

1. Kontrollera Wi-Fi-anslutning

Det är viktigt att ha en säker trådlös anslutning, inte bara för sin internetbank och andra viktiga konton, men också när du handlar online. Utan skydd och kryptering av lösenord kan hackare ta sig in på nätverket och hacka din dator. En VPN-lösning ger mer säkerhet, särskilt för offentlig Wi-Fi på flygplatser eller på kaféer där det är lätt för hackare att omdirigera trafik från din bärbara dator eller smartphone och använda det för olagligt eller kriminellt bruk.

2. Öppna nytt webbläsarfönster

Genom att öppna ett nytt webbläsarfönster innan du surfar in på butikens hemsida för att handla, helst i privat läge, kommer du att hindra konfigurationen av tidigare inköp. Din kundprofil kommer då inte att innehålla lika mycket detaljer och  cookies sparas inte. Du hittar det här läget i webbläsarinställningarna. Det kallas "Incognito-läge" i Google Chrome och "Privat surfning" i Mozilla Firefox och Apple Safari.

3. Verifiera säkerhetsfunktionerna

Innan du beställer, kolla efter säkerhetsfunktioner som visas på lite olika sätt i alla webbläsare. Till exempel förkortningen "https" före den angivna adressen: "s" indikerar att all data kan krypteras och inte kan ses eller manipuleras. Detta är särskilt viktigt för personlig information, till exempel faktureringsadress eller bankuppgifter. Det lilla hänglåset visar giltigheten av certifikat i många webbläsare. De oberoende certifieringsmyndigheterna kontrollerar om webbplatsoperatören faktiskt existerar.

4. Var försiktig med URL-förkortare

Alla älskar URL-förkortare, eftersom de gör långa webbadresser som är fulla av olika spårningskoder mycket kortare och snyggare. Det låter dig också spåra klick. Men var försiktig, de kan också användas för att dölja den webbadress du skickas till. Undvik därför att klicka på URL-kortare så mycket som möjligt. Navigera istället direkt till varumärkets webbplats genom att använda adressfältet. Chansen är samma erbjudande redan finns på deras hemsida. Om inte, ja då kan det mycket väl vara så att den URL-kortare du såg användes av en bedragare.

Tänk också på att:

1. Skapa ett separat lösenord för varje webbutik

Ja vi har redan för många lösenord och det är svårt att komma ihåg dem alla. Men se dock till att ditt lösenord är så komplicerat som möjligt för varje webbplats. Om någon försöker hacka ditt konto kommer det is så fall bara att påverka ett konto. Visste du att "12345" är ett av de vanligaste lösenorden och samtidigt det mest osäkra?

2. Kolla priser

Alla gillar rea-priser, men en ny iPhone för 300 kronor? Du bör noga överväga om priset är realistiskt för den erbjudna produkten. Särskilt i butiker som du besöker för första gången. Läs igenom exakt vad beskrivning av varan faktiskt säger och vad erbjudandet innehåller. Är det bara en låda utan produkt eller ett plagiat?

3. Logga ut

Har du hittat det du vill ha och slutfört dina inköp? Perfekt! Glöm inte att logga ut och stänga sessionen! Om du surfar i normalt istället för inkognito-läge radera webbläsarhistoriken inklusive cookies

Självklart finns det andra saker som du också bör tänka på när du handlar online. Det allra viktigaste, men också kanske det enklaste, är att använda en svensk VPN.

Med ChillGlobal VPN för Firefox eller Google Chrome kan du skydda dig själv när du surfar på Internet och inte är helt hundra på att din Wi-Fi-anslutning är säker.

Dessutom lagrar ChillGlobal inte data, vilket betyder att det inte kommer att återanvändas och att du är därför 100% säker och anonym medan du surfar på Internet. Till skillnad från många andra ad-ons eller program är ChillGlobal lätt att installera och använda. Ingen teknisk expertis behövs. Vi tycker om att hålla det lätt och enkelt. Och visste du, ChillGlobal fungerar också för att streama svensk tv utomlands?

Vi erbjuder 20 timmar GRATIS per månad (registrera dig här med din e-postadress). Om du behöver mer tid kan du välja mellan ett av våra olika paket.

Happy shopping!


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)