Så här kontrollerar du om Facebook delat din data

Facebook sitter i klistret. Som du säkert har hört stod det klart för några veckor sedan att appen This Is Your Digital Life har samlat in data från miljoner av Facebook-användare över hela världen. Detta på beställning av den politiska konsultfirman Cambridge Analytica, som sedan använde uppgifterna i politiska annonskampanjer. Mark Zuckerberg, VD för Facebook, har under de senaste dagarna vittnat till amerikanska senatskommittéerna. Han uppgav att hans egna personuppgifter också var bland de konton som användes av Cambridge Analytica, som samlat in data från upp till 87 miljoner Facebook-användare utan deras tillstånd. Uppgifter som senare användes i kampanjer relaterade till president Donald Trumps valkampanj och U.K.s Brexit-omröstning.

Cambridge Analytica har sedan dess blivit bannad från plattformen, efter att olagligt kommit över dessa personuppgifter - något som kan komma att leda till reglering av det sociala nätverket. Och Facebook har sedan dess lovat att göra stora förändringar på plattformen för att förhindra ytterligare missbruk av detta slag.

Men det är inte direkt någon hemlighet att Facebook spårar användardata, annonser som är relaterade till ett ämne du just skrivit om visas ju inte magiskt i din feed helt utan anledning...

Så här kontrollerar du att Facebook delade dina data

Hur kan du kontrollera om dina data var någon av dem som delades? Lätt! Bara öppna Facebook på din mobil eller laptop och gå till ditt nyhetsflöde. Om dina uppgifter delades av Cambridge Analytica eller något annat företag som nu är förbjudna från Facebook, får du ett meddelande högst upp i ditt flöde som förklarar vem som hade tillgång till dina uppgifter.

Längst upp i inlägget kan du se hur facebook-meddelandena ser ut. De anger mycket tydligt huruvida du påverkades och hur du kan dubbelkolla vilka appar och webbplatser som för närvarande har tillgång till din data.

Många människor, 87 miljoner för att vara exakt, kommer att se meddelandet, men väldigt många människor kommer inte det - det är naturligtvis möjligt att du missat det och du kan när som helst kontrollera genom att gå till denna supportlänk. Det kommer att berätta om Dina uppgifter var (eller inte var) äventyrade. Om du inte ser meddelandet och dubbelkollat på supportlänken så var du inte påverkad av läckan.

Surfa Anonymt med ChillGlobal 

ChillGlobal VPN är ett intelligent system som döljer enhetens IP-adress där den är installerad. Alltså, när du använder ChillGlobal ser det ut som att du ansluter till Internet från någon annanstans än där du egentligen är.

VPN är kända och pålitliga verktyg för att skydda sina användares integritet när man surfar på Internet. Tyvärr skyddar det inte mot om Facebook läcker användardata (bara genom att ta bort ditt Facebook-konto helt och hållet gör det). Men det finns många andra anledningar till varför du ska använda ChillGlobal VPN för att skydda dig online.

Svensk VPN från ChillGlobal döljer inte bara din IP, det låter dig också ställa in geografiska begränsningar, undvika buffering tillgång till Svensk TV utomlands och flera andra häftiga saker som du förmodligen inte ens tänkt på. Mer information om varför du ska använda en VPN här.

Ladda ner ChillGlobal idag. Vi erbjuder en månads fri användning av 20 timmar (registrera dig med bara din e-postadress)! Om du behöver mer ChillGlobal tid kan du välja mellan ett av våra paket.

Gillade du bloggen? Kolla in och GILLA vår Facebook-sida


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)