Några inte-så-hemska saker från 2016

Vi kan nog gott säga 2016 var ett katastrofalt år. Så många oskyldiga människor dog i skottlossningar, krig och terroristattacker, natur- och politiska katastrofer inträffade (med Trump-valet på första plats), och ingen tycks kunna skaka av sig känslan att det var ett särskilt dåligt år i år.

Vi försöker ändå att se på det så optimistiskt som möjligt och lyckades sätta tillsammans en lista med några av de inte-så-hemska saker som år 2016.

1. Frivilliga planterade 50 miljoner träd på en dag i Indien

Volontärer i Indien planterade 50 miljoner träd på en enda dag. GRYMT BRA. Och på tal om positiva miljönyheter, Paris-avtalet gjordes officiellt i november och Island meddelade att de kommer använda energi från en aktiv vulkan för att skapa electricitet till hushåll Storbritannien år 2020.

2. Kryptering avancerade ganska bra år 2016

Generellt var 2016 ett bra år för kryptering. Vi vinner krypterings-kriget genom att göra det omöjligt för någon, inklusive mäktiga nationalstater, att övervaka och få tillgång till våra kommunikationer.

Fallet med Apple vs FBI och konkurrensen runt chatt-appar visar hur teknikföretag ibland faktiskt står upp för våra rättigheter. Speciellt när det är bra för deras verksamhet. Whatsapp-krypteringen skapade intensiva påtryckningar på Facebook och Google att följa efter.

3. Wooho, vi anlände till Jupiter!

Efter en resa som varade i fem år, anlände NASA: s Juno rymdfarkoster framgångsrikt in Jupiters bana i juli och skickas tillbaka fantastiska bilder. SpaceX fortsatte att göra sin grej med en massa uppdrag och experiment år 2016, efter den lyckade återkomsten av rymdraketen Falcon 9 i december förra året.

4. Jättepandor är inte längre utrotningshotade

Det finns nu 2060 jättepandor i naturen, vilket leder till att arten uppgraderas från ”utrotningshotad” till "sårbar" av Internationella naturvårdsunionen. Tillväxten berodde på en ökning av antalet jättepandor som föds i Kina.

5. Världens första "tre-förälders barn” föds

I år föddes det första barnet med hjälp av en teknik som använder DNA från tre personer. Den användes för att säkerställa att barnet inte skulle ha Leigh syndrom, en dödlig sjukdom som påverkar nervsystemet och vars gener bärs av modern. Tre- person IVF har föreslagits som ett sätt att hjälpa dem med mitokondriella sjukdomar att kunna få ett friskt barn.

6. Panamaleaks och Wikileaks

Kanske inte lika imponerande som Snowden’s läckor, men Panamadokumenten belyser samröre av världens rika och mäktiga. Panamaläckan fokuserar på olagligt erhållna förmögenheter från auktoritära ledare.

Wikileaks återinförde också globalt samvete genom att släppa dokument från privata e-postservrar från USA: s politiska elit. Organisationen anklagas för att ha påverkat valet till förmån för "Putins kandidat"; Donald Trump.

7. ChillGlobal har berikat världen med ChillGlobal Google Chrome Extension

Förutom vår smart-plugin för Firefox kan du nu också installera vår Chrome Extension, och jisses vad enkelt det är! Tre klick är allt som behövs för att titta på TV hemifrån oavsett vart du är och att surfa på internet helt säkert.

 

Må vi fortsätta att skydda din online integritet hela 2017!


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)