Hur man bekämpar cybermobbning

Som med alla andra former av mobbning lämnar cybermobbing djupa känslomässiga, psykologiska och fysiska ärr. Även om varje barn och ungdoma hanterar cyberbullying annorlunda, visar forskning flera vanliga effekter. Offren för cybermobbing lever ofta med hög nivå av ångest och depression. De kan upplevda långvariga känslor av sorg som även påverkar sömn och matvanor. Personer som lider av depression har också låg självkänsla, visar  dåliga akademiska resultat och tenderar att missbruka droger och/ eller alkohol. I de värsta fallen har denna mörka sida av internet även lett till att barn och ungdomar begår självmord.

Mobbing ger skapar negativa effekter för alla människor. Men barn och ungdomar är emellertid ofta mer utsatta för av cyberbullying taktiker. Detta kräver att både föräldrar och barn lär sig de bästa metoderna för att hantera mobbning online.

Vad bör drabbade göra?

Offer för cyberbullying har flera sätt att hantera onda onlineattacker på. Först och främst, svara aldrig på något meddelande eller en post som gör sig rolig på din bekostnad eller påverkar ditt rykte. Genom att svara på cyberbullying uppmuntrar online uppmanar man bara mobbaren att öka sina virtuella attacker. Försök inte att hämnas genom att svara på en sådan attack. Istället spara alla bevis genom att lagra de elektroniska dokumenten i en säker fil som inte kan knäckas av hackare. Barn och ungdomar bör rapportera cyberbullying till en person de har förtroende för, helst en eller båda föräldrarna. Lärare spelar också en viktig roll för att minska online mobbing. Barn och ungdomar måste vidta åtgärder för att förhindra cyberbullying genom att inte kommunicera med dem.

Det bästa rådet till föräldrar för att hantera cyberbullying

Barn berättar ofta inte för sina föräldrar eller lärare om mobbning online. Bristen på kommunikation kräver att föräldrar och lärare uppmärksammar varningssignalerna om att ett barn är ett mobbande offer. Typiska tecken kan vara humörsvängningar, extrem ångest och plötsligt dra sig tillbaka från familjeinteragering och/ eller i klassrummet. Unga offer upplever också plötsliga och oförklarliga droppar i betyg och en förlust av intresse för extracurricular aktiviteter. Föräldrar och lärare bör hantera cyberbullying genom att lära barn att aldrig publicera eller dela personuppgifter i cyberspace. Många av dessa händelser börjar efter att barn eller ungdomar lägger ut personlig information på sociala nätverk som Facebook.

Övervakningsteknik

Det kan mycket väl vara att ditt barn inte godkänner, men ofta som förälder har du inget annat val än att kontrollera användningen av barnets dator. Se till att barn och tonåringar använder stationära eller bärbara datorer i en öppen del av huset, inte bakom en stängd dörr. Föräldrar och lärare bör överväga att begränsa åtkomsten till smartphones och installera program som blockerar olämpligt webbinnehåll.  Det är en hårfin gräns mellan integritet och säkerhet för föräldrar och lärare, men barn och ungdomars säkerhet ska alltid vara den första prioriteringen.

Det kan tyckas svårt, men offer för cyberbullying ska aldrig anklaga sig själva för angreppen av online. Cyberstalkern är den som är problemet. Framför allt måste barn och ungdomar lära sig att hantera cyberbullying genom att tala om det för en person de litar på.

ChillGlobal VPN kämpar mot mobbning och står för integritet online. Prova ChillGlobal idag!


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)