Hur länge sparas digital data?

Hur länge sparas personlig information på Internet och hur länge finns digital data kvar?

De är frågor som ställs varje dag av människor, företag och organisationer. Det enkla svaret är...en väldigt lång tid, oändligt, för alltid. Verkligheten är emellertid ofta helt annorlunda eftersom det finns begränsningar i data, lagring och hämtning av data som ofta ger ett användbart liv till digital information. Det riktiga problemet, när det gäller dina uppgifter, sammanställning, lagring och användning av en tredje part, är den övergående naturen av informationen. Uppgifterna som samlas in och lagras på ett ställe kan ha en livstid på just den specifika platsen, men om den delas, förloras eller stjäls till en ny plats så förlängs denna varaktighet.

Den tid då som information kan vara online beror helt på vad det är och var det är lagrat. En slumpmässig bit av data utan beständigt värde kan raderas från ett minne och förloras mycket snabbt från webben. Material som avsiktligt är uppladdat till en webbplats som YouTube, Facebook eller andra sociala nätverk kan sparas för evigt.

Från en filosofisk synvinkel är svaren på dessa frågor väldigt intressanta och har en stor betydelse för oss och för de framtida Internetanvändarna. Impulsen för online-datalagring, The Cloud, innebär att den data som du laddar upp, kommer att användas, lagras och sparas på en tredje parts server. I framtiden kan det innebära att ingen data lagras lokalt.

The Cloud är en av de saker som är svåra att definiera. Medan den innehåller datalagring på nätet, innehåller den också nästan alla andra typer av SaaS och PaaS-tjänster som finns tillgängliga på Internet. I grund och botten är ett "moln" (eftersom det finns fler än ett moln) ett nätverk av servrar som är konfigurerade för att utföra en funktion. Funktionen kör vanligtvis av en applikation eller levererar en tjänst via Internet. Användare behöver inte ladda ner eller installera någon programvara eftersom alla funktioner utförs av nätverket i molnet. . . som sparar din data och information om dig.

Cloud är inte en sak, det är en term som hänvisar till serverbaserade webbapplikationer som levereras via Internet, vilket servernätverk som är konfigurerat på det sättet är ett "moln". Kostnaden för lagring av data är låg jämfört med dess värde. Så länge datan har värde kommer det att samlas in och lagras.

I december 2010 presenterade Obama-administrationen Cloud First-politiken och uppmuntrande företag att dra full nytta av cloud computing-teknik för att förbättra effektiviteten och öka produktionen.

Många gånger använder man molnet utan att ens veta det eller behöva godkänna det. Ta din telefon till exempel. Du vet att du aldrig registrerat dig för online-fotolagring, men alla dina bilder har på något mystiskt sätt ändå lagrats i molnet. Tjänsterna för att dela filer som Google Drive och Dropbox är också bra exempel. Facebook-tidslinjen kommer ihåg saker du gjorde tidigare och minns dem åt dig, tack vare molnet.

Hur länge kan digital data finnas kvar?

Evernote, som erbjuder lagring, organisering och utbyte av data online, garanterar sina kunder 100 års tillgång till deras data. För att uppnå kravet skapade företagets chefer ett förtroende för att garantera driften av lagringsservrarna om företaget stängde eller tog ansvaret för dem. Det betyder givetvis att vi inom 100 år fortsätter att använda samma servrar och datorer som vi har idag. Lösningen på utbytbar teknik är givetvis pengar. Om man kan göra det ekonomiskt värt att överföra data till den senaste tekniken, kommer företaget att ha svårt att motstå.

Hur länge lagras data online?

Om du frågar den frågan för att du är orolig för något du publicerat tidigare, kan du vara säker på att det sannolikt fortfarande finns kvar. ”Tänk innan du publicerar” är fortfarande ett hett tips till alla Internetanvändare. Håll ditt privatliv privat och du kommer bespara dig själv huvudvärk i framtiden. Men med detta sagt så kan det krävas mycket arbete för att eliminera alla spår av ett tidigare liv. 

Att försöka gå tillbaka och försöka radera allt bevis på tidigare indiscretion är en monumental uppgift och förmodligen inte helt komplett. Visst kan du radera ett Facebook eller Instagram-inlägg, men kan du radera varje spår av varje person som du någonsin har velat, sparat eller delat? När det gäller att ta bort information, bör du kontakta ägaren till varje webbplats du har och be dem att ta bort den, och lita på att dom faktiskt kommer att ta bort det helt. Problemet är att det är näst intill omöjligt att veta alla servrar där din data kan vara lagrade eller alla saker om dig på Internet för att spåra dem och "ta bort" dem från webben...

Få maximal säkerhet online  med Chillglobal VPN! Med en Svensk VPN kan du skydda dig själv när du surfar på Internet och inte är helt hundra på att din Wi-Fi-anslutning är helt säker.

Dessutom lagrar ChillGlobal inte data, vilket betyder att det inte kommer att återanvändas och att du är därför 100% säker och anonym medan du surfar på Internet. Till skillnad från många andra ad-ons eller program är ChillGlobal lätt att installera och använda. Ingen teknisk expertis behövs. Vi tycker om att hålla det lätt och enkelt. Och visste du, ChillGlobal fungerar också för att streama svensk tv utomlands?


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)