Historien om Netflix

Netflix fyller tjugoett i år och bara fortsätter att expandera. En bra anledning för oss att titta lite närmare på streamingplattformen, dess framgångshistoria och genesis.

Legenden om Netflix: hur allt började

Man skulle kunna tro att de allra flesta skulle kunna komma på en idé om en tjänst som Netflix. Streamingportalen som vi känner den idag skapades av ett dagligt problem i USA för över 20 år sedan som inte många skulle ens veta om idag.

Legenden säger att grundaren, Reed Hastings, hade en dålig upplevelse med en videobutik. Han hyrde filmen Apollo 13 och kunde då inte lämna tillbaka den eftersom; han hade tappat bort videokassetten. Väldigt irriterande, eftersom han var tvungen att gå tillbaka till videobutiken och betala en böter på cirka $40. 

”Det måste finnas ett bättre sätt”, tänkte dataforskaren på vägen till gymmet. Och strax efter startade han tillsammans med Marc Randolph (även han dataentreprenör) Netflix, ett online-videouthyrningsföretag.

Denna historia verkar sann, för i 2009 tweeded Reed Hastings:

Happy Moon Landing Day! Late fees for #Apollo 13 started it all for Netflix founder, Reed Hastings – rent it today! http://twurl.nl/4gm2wm 

- Netflix USA (@netflix) 20 juli 2009

Historia och sanningen om Netflix

Men medgrundare och tidigare vd Marc Randolph berättar om en annan historia. Efter försäljningen av företaget Hastings Pure Software och hans företag Atria ville de två göra något som liknade som Amazon och men med DVD-skivor istället för böcker.

Det nya företaget grundades 1997 i Delaware under namnet Kibble, som senare blev NetFlix.com och slutligen Netflix. Med tiden ändrade Netflix sitt erbjudande, istället för bara DVD-skivor, skulle en mängd olika innehåll nu distribueras på Internet.

Netflix succékoncept

Snabba försök gjordes för att kopiera konceptet Netflix och många konkurrenter köpte rättigheter för filmer och serier. Som ett resultat började Netflix utveckla sina egna filmer och serier uteslutande för användare av plattformen.

Den första och en av de mest framgångsrika serierna var House of Cards med två Hollywood-stjärnor i huvudrollerna och regisserad av Kevin Spacey och David Fincher. Netflix lyckades erbjuda dem kontrakt efter säsong, en nyhet inom sektorn. Naturligtvis spelade arvodet också en viktig roll.

Ett annat exempel är "Sense8", en produktion av Wachowski-systrarna som påstås ha en budget på cirka 108 miljoner dollar per säsong.

Andra populära streaming- serier bidrar också till att sändningsplattformen är så framgångsrik, bland annat "Marco Polo", "Orange is the New Black" och "Narcos".

En annan strategi är att inkludera serie-klassiker i erbjudandet. Så hela säsongerna av "Fullt hus" och "Gilmore Girls" finns nästan uteslutande på Netflix.

Företaget, som fortfarande sköts av Hastings, är för närvarande en av Hollywoods viktigaste distributörspartner och en av de största producenterna av audiovisuellt innehåll. Nuvarande antal användare varierar, men uppskattas till cirka 104 miljoner, som tillsammans ser omkring 125 miljoner timmar dagliga filmer och tv-program på sändningsplattformen.

Netflix försökte också få med den amerikanska franchisekedjan Blockbuster ombord och hantera sin online-plattform, som de vägrade. En kort tid senare gjorde den senare stora förluster och har nästan helt försvunnit från marknaden.

Även om det finns flera konkurrenter, som Amazon och Maxdome, som också erbjuder egna produktioner, har Netflix egna strategier för att behålla användarna. 2017 köpte Netflix utgivaren Millarworld, från vilken "Kingsman" och "Kick-Ass" distribueras.

Var kommer Netflix-namnet från?

Namnet på streamingportalen består av två engelska ord, "net" för net eller internet och "flix" för filmer på vardagligt språk. Under 2012 startade Netflix sin expansion till Europa och lanserade i Storbritannien och Irland den 4 januari. Den 18 september hade den också utvidgats till Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Hur man streamar Netflix utomlands

Med ChillGlobal kan du använda ditt Netflix-konto över hela världen! Logga bara in på vår gratis basic version. Vår plug-in för din Chrome- eller Firefox-webbläsare laddas ned och installeras på mindre än 20 sekunder (även om du inte är en IT-nörd)!

OCH som om det inte var tillräckligt, får du 20 timmar GRATIS, varje MÅNAD utan att registrera ditt kreditkort. Du behöver bara en e-postadress för att registrera dig och du kan börja använda ChillGlobal omedelbart. Med ChillGlobal har du tillgång till allt innehåll i våra 15 deltagande länder, oavsett var du befinner dig i världen! Se all svensk TV utomlands!

Om du till exempel har Netflix hemma i Sverige kan du även logga in på ditt konto utomlands och se dina favoritfilmer precis som vanligt med svensk VPN.

Gillade du bloggen? Kolla in vår Facebook-sida!


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)