Barns säkerhet på sociala medier

Internet kan vara en farlig plats, som vuxen står du själv inför säkerhetsrisker online varje gång du loggar in. Dock är barn ännu mer utsatta för falska löften och hot än vi.

Att vara anonyma bakom skärmen ger barnen en falsk känsla av säkerhet, precis som Stålmannen  flyger de från sida till sida utan någon som helst rädsla. Men cyberkriminella finns på nästan alla webbplatser och sociala nätverk, särskilt social medier som Facebook och Instagram. Att hålla dina barn trygga på Internet och sociala medier är helt enkelt resultatet av hur bra vi förklarar farorna som kan lurka i alla hörn av cyberspace.

Här är en föräldraguide till säker användning av sociala nätverk:

Föräldrar behöver lära sig först

Föräldrar och vårdnadshavare måste först och fränst lära sig och undersöka vilka sociala medier  som är lämpliga för sina barn och hur de fungerar. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan Snapchat och Instagram, för varje nätverk har olika fördelar och risker.

Sätt åldersbegränsningar

Tänk på att nästan alla sociala medier kräver en lägsta minimiålder, och det har naturligtvis sin anledning. För närvarande (från maj 2018) är åldersgränsen för WhatsApp 16 år och Facebook, Instagram och Twitter är 13 år. För de flesta andra sociala mediekanaler är åldersgränsen landsspecifik. Dina barn bör vara medvetna om i vilken ålder de för börja ha tillgång till sociala medier. 

Datorn's placering

Undvik att ha datorer, laptops och surfplattor i sovrummet. Genom att placera enheter på en central plats i hemmet, som vardagsrum eller kök, får du en bättre överblick av ditt barns sociala medier-aktivitet och tiden som spenderas framför en skärm. Barn undviker i allmänhet också olämpligt beteende online, om de vet att deras föräldrar tittar på.

Skapa riktlinjer för sociala nätverk

Barn måste ha regler för att använda sociala medier. Som förälder måste du först bestämma hur mycket skärmtid per dag dina barn är tillåtna. Ett fullständigt förbud är kanske inte att rekommendera, då Internet och sociala medier redan ingår i vardagen för många och de kan känna sig uteslutna. Men en tidsgräns är lämpligt.

Kommunicera tydligt farorna med sociala medier

Barn (och tonåringar) har vanligtvis ingen aning om hur lätt det är att få tillgång till information på sociala nätverk. Detta gör dem sårbara på Internet. Dessutom förstår de flesta barn inte effekterna av sina ord i inlägg online. Därför är den viktigaste delen av föräldrahandledning för sociala medier online faktiskt  att berätta hur dina barn kan få andra att känna sig och de konsekvenser det kan få av det de har postat.

Se över privata inställningarna på sociala nätverk

Som förälder måste du hitta en balans mellan kontroll och support. Det är en hårfin gräns mellan att ge dina barn för mycket frihet på sociala medier  till att övervaka varje steg på Facebook. Men vad du definitivt ska göra är att kontrollera sekretessinställningarna regelbundet och tillåta så lite information som möjligt. Ett offentligt telefonnummer eller ens en adress har inget att göra på Facebook & Co.

Andra riktlinjer för god praxis på sociala nätverk:

-Installera ett bra säkerhetsprogram för barn

-Inget deltagande i tävlingar eller okontrollerade inköp i appar

-Skicka inte privata bilder

-Begränsa åtkomst till smartphone

-Håll dig uppdaterad inom ny teknik

Sociala nätverkssajter ger barn ett kraftfullt verktyg att interagera med vänner och familj. Därför är ditt främsta jobb som föräldrar att framgå som ett bra exempel på hur man förhåller sig på sociala nätverk.

ChillGlobal hjälper till att göra Internet säkert för både föräldrar och barn. Ladda ner ChillGlobal här!

Gillade du bloggen? Kolla in och GILLA ChillGlobal på Facebook


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)