Att tänka när man handlar online

Oavsett om det är mellandagsrea, en födelsedagspresent, ny outfit eller handla mat: fler och fler använder Internet för att handla online och få sina inköp levererade direkt till dörren. Nästan alla butiker erbjuder numera  även sina tjänster online så att vi kan handla när som helst på dagen och få exakt vad vi vill ha.

Det är sannerligen mycket enkelt och praktiskt. Men det finns några försiktighetsåtgärder som du bör tänka på för att skydda din integritet och din konfidentiella information när du handlar på Internet.

Vad du bör tänka på när du handlar online:

1. Kontrollera Wi-Fi

Det är viktigt att ha en säker trådlös anslutning, inte bara för sin internetbank, utan även när du handlar online.

Utan skydd och kryptering av lösenord kan hackare ta sig in på nätverket och snappa upp din data. En VPN-lösning ger mer säkerhet, särskilt för offentlig Wi-Fi på flygplatser eller på kaféer där det är lätt för hackare att omdirigera trafik från din bärbara dator eller smartphone och använda det för olagligt eller kriminellt bruk.

2. Öppna ett nytt webbläsarfönster

Genom att öppna ett nytt webbläsarfönster innan du surfar in på butikens hemsida för att handla, helst i privat läge, kommer du att hindra konfigurationen av tidigare inköp. Din kundprofil kommer då inte att innehålla lika mycket detaljer och  några cookies sparas inte. Du hittar det här läget i webbläsarinställningarna. Det kallas "Incognito-läge" i Google Chrome och "Privat surfning" i Mozilla Firefox och Apple Safari.

3. Verifiera säkerhetsfunktionerna på leverantörens webbplats

Innan du beställer, kolla efter säkerhetsfunktioner som visas på olika sätt i alla webbläsare. Förkortningen "https" före den angivna adressen: "s" indikerar att all data kan krypteras och inte kan ses eller manipuleras. Detta är särskilt viktigt för personlig information, till exempel faktureringsadress eller bankuppgifter. Det lilla hänglåset visar giltigheten av certifikat i många webbläsare. De oberoende certifieringsmyndigheterna kontrollerar om webbplatsoperatören faktiskt existerar.

4. Var uppmärksam på kundrecensioner

När du beställer för första gången i en ny webbutik bör du vara uppmärksam på kundrecensioner. Ofta har butiken en sektion med kommentarer. Men det är också viktigt att leta efter leverantören på andra webbplatser, portaler eller Google. Samtidigt skriver många företag sina egna recensioner få de bästa möjliga recensionerna. Men med lite tid och tålamod kan det dock kontrolleras om man tittar på utvärderingsprofilen. Särskilt på bra recensioner, till exempel antalet skrivna recensioner, reaktioner och aktivitet.

5. Kontrollera informationen på butikens hemsida

Kontrollera om butiken har villkor, information om returrätt och ett varumärke. Kontaktuppgifter via telefon eller e-post måste också anges. Online-butiker måste också tillhandahålla momsnummer och alla kostnader för beställning (frakt, retur etc).

När du handlar online bör du också tänka på att:

1. Skapa ett separat lösenord för varje webbutik

Ja vi har redan för många lösenord och det är svårt att komma ihåg dem alla. Men se dock till att ditt lösenord är så komplicerat som möjligt för varje webbplats. Om någon försöker hacka ditt konto kommer det bara att påverka ett konto.

Visste du att "12345" är ett av de vanligaste lösenorden och samtidigt det mest osäkra?

2. Kolla priser

Alla gillar rea-priser, men en ny iPhone för 300 kronor? Du bör noga överväga om priset är realistiskt för den erbjudna produkten. Särskilt i butiker som du besöker för första gången. Läs igen exakt vad beskrivning av artikeln säger och vad erbjudandet innehåller. Är det bara en låda utan produkt eller ett plagiat?

3. Logga ut

Har du hittat det du vill ha och slutfört dina inköp? Perfekt! Glöm inte att logga ut och stänga sessionen! Om du var i normalt istället för inkognito-läge radera webbläsarhistoriken inklusive cookies.

Självklart finns det andra saker som också bör tänkas när du handlar online. Det allra viktigaste, men också det enklaste, är en svensk VPN.

Med ChillGlobal VPN för Firefox eller Google Chrome kan du skydda dig själv när du surfar på Internet och inte är helt hundra på att din Wi-Fi-anslutning är säker.

Dessutom lagrar ChillGlobal inte data, vilket betyder att det inte kommer att återanvändas och att du är helt säker och anonym medan du surfar på Internet. Till skillnad från många andra ad-ons eller program är ChillGlobal lätt att installera och använda. Ingen teknisk expertis behövs. Vi tycker om att hålla det lätt och enkelt. Och visste du, ChillGlobal fungerar också för att streama svensk tv utomlands?

Vi erbjuder 20 timmar GRATIS per månad (registrera dig här med din e-postadress). Om du behöver mer tid kan du välja mellan ett av våra olika paket.

Happy shopping!

Besök oss på Facebook


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)