Hur väljer man ett säkert lösenord?

Mina damer och herrar, listan över det värsta men mest använda lösenordet från 2017 är här och man tror knappt sina ögon! Lösenordsleverantören, SplashData, släppte sin årliga lista över årets värsta lösenord med hjälp av data från 5 miljoner läckta lösenord från användare i Nordamerika och Västeuropa. 

År 2017 värsta lösenord:

1. 123456

2. Password

3. 12345678

4. qwerty

5. 12345

6. 123456789

7. letmein

8. 1234567

9. football

10. iloveyou

11. admin

12. welcome

13. monkey

14. login

15. abc123

16. starwars

17. 123123

18. dragon

19. passw0rd

20. master

21. hello

22. freedom

23. whatever

24. qazwsx

25. trustno1

 “Password”!? Kom igen nu folket!

Hur säkert är ditt lösenord?

Hur säker är ditt email egentligen? Okrypterade e-postmeddelanden kan snappas upp och läsas fritt, det vet vi alla, men en av de största farorna är fortfarande att någon hackar sig in i din dator och stjäl data.

Ett lösenord är den digitala nyckeln till våra sociala medier, arbete och bank- och betalningstjänster. Det är därför i allas bästa intresse att behålla sina lösenord privat för att skydda sitt personliga, inklusive sitt ekonomiska, liv online. Cybertjuvar kan hacka sig in i din dator eller e-postkonton på grund av den ekonomiska vinsten som det kan ge.

Det finns många sätt för hackare att knäcka ditt lösenord inte bara genom phishing försök eller särskilda lösenords-program. Ditt bästa försvar mot email är ett starkt lösenord. Men hur skapar du ett lösenord som är både svårt att gissa och lätt att komma ihåg? Och tillräckligt långt men fortfarande går snabbt att skriva?

En metod som hackare använder sig av för är försöka logga in på ditt konto är att gissa ditt lösenord baserat på dina personlig svar från säkerhetsfrågor. Därför är det oerhört viktigt att inte inkludera någon personlig information i dina lösenord och ännu viktigare, använd aldrig samma lösenord för olika konton!

Hur väljer man ett säkert lösenord?

1. Skapa ett starkt lösenord genom att sammanföra en serie tecken som består av siffror, specialtecken, versaler och små bokstäver. Lösenordet ska vara minst 12 tecken långt. Eller välj ett lösenord som består av slumpmässigt valda ord, minst 20 tecken.

2. Välj aldrig ett lösenord som kan kopplas till dig, till exempel bilens registreringsnummer eller ditt personnummer.

3. Använd inte vanliga ord som "sommar" eller kombinationer som "qwerty" (tecken i en sekvens på tangentbordet).

4. Använd alltid olika lösenord för olika inloggningar.

5. Använd tvåfaktors autentisering när du loggar in om det finns som  alternativ. Tvåfaktorsautentisering uppnås genom att kombinera två säkerhetsmetoder, som till exempel samtidigt ange ett hemligt lösenord och skapa en PIN-kod på mobilen till exempel.

6. Ge aldrig ut ditt lösenord till någon. Någonsin.

Om du fortfarande inte kan komma på ett tillräckligt säkert lösenord kan du alltid använda en lösenordshanterare, en programvara / tjänst som skapar och lagrar komplicerade lösenord för att få unika och lösenord.

Utöver säkra lösenord är också viktigt att ha en VPN. Det är det säkraste sättet att hålla din online-aktivitet helt privat. När du använder en VPN-tjänst kan din internetleverantör bara se att du är ansluten till en fjärr VPN-server men kan inte skilja de sidor du bläddrar eller innehållet som visas.

Med ChillGlobal kan du vara säker på att din konfidentiella information är 100% säker. ChillGlobal låter dig också surfa anonymt online. Framförallt är ChillGlobal kompatibel med alla enheter och operativsystem. 

Till skillnad från något annat verktyg eller program är ChillGlobal lätt att installera och använda: Ingen teknisk kunskap krävs! Vi tycker om att hålla saker enkelt och enkelt. Med ChillGlobal kan du streama svensk TV utomlands. Läs mer om svensk VPN och hur det fungerar här.

Du får 20 timmar GRATIS varje månad. Inga kreditkortsuppgifter behövs, bara din e-postadress! Vad väntar du på? Ladda ner ChillGlobal idag!

Kolla och kolla ChillGlobal s Facebook-sida!


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)